Hoe werkt hypnose?
Hypnose (of hypnotherapie) werkt doordat je in een diepe ontspanning gebracht wordt, een diepe vorm van trance. Het bewuste geheugen heeft geen behoefte meer om op al hetgeen gezegd wordt te letten. Het bewuste geheugen is met andere zaken bezig. Hierdoor staat jouw onderbewustzijn open voor directe en indirecte suggesties.
Hypnose en je onderbewustzijn
Ons gedrag is vaak gebaseerd op ingesleten patronen van denken en doen. Beperkende overtuigingen kunnen ons aardig in de weg zitten. We kunnen zo onmogelijk onze volledige capaciteit benutten en onze doelen verwezenlijken. Door middel van hypnose laat jij als cliënt toe dat de hypnose coach rechtstreeks tegen jouw onderbewustzijn kan praten. Jij staat toe dat aan jouw gegeven suggesties door het onderbewustzijn worden geaccepteerd en de veranderingen plaatsvinden die jij nodig hebt. Als cliënt blijf jij in controle.
Hypnose als hulpmiddel
Hypnose is zelf geen therapie, maar wel een hulpmiddel om therapeutische doelen te bereiken. De werkzaamheid ervan is wetenschappelijk goed onderbouwd. Vooral met behulp van MRI scans en elektro-encefalografie (EEG) zijn hersen fysiologische correlaties van trancetoestanden duidelijk aangetoond. Al door enkele hypnose sessies kunnen duidelijke veranderingen worden vastgesteld. Mede daarom worden hypnose en aanverwante technieken wereldwijd meer en meer gebruikt in verschillende vormen van psychotherapie. En ook in tientallen ziekenhuizen in Nederland wordt hypnotherapie toegepast. Zie bijvoorbeeld de documentaire "Hypnose op recept' op NPO 2.
Waar wordt hypnotherapie voor ingezet:
Hypnose wordt ingezet bij:
- Stoppen met roken
- Afvallen en gewichtsproblemen (plaatsen van virtuele maagband)
- Angsten (faalangst, vliegangst, spinnenangst, hoogtevrees)
- Pijnvermindering (ook hoofdpijn en migraine)
- Allergieën
- Psychosomatische klachten
- Nagelbijten
- Obsessieve Compulsieve Stoornis (OCS)
- Stress verminderen
- Bruxisme (tandenknarsen en kaakklemmen)
- (Aankomende) burn-out
- Ongewenst blozen
- Slaapproblemen